附有意境的水墨畫是設計階段即規畫於此處,
搭配中島上方鐵件上的垂吊型植栽,是整個家庭的生活重心所在

本案榮獲

2018 義大利 A’Design Award 銅獎 / 水岸青

2018 Berlin Design Awards 柏林設計獎 銀獎 / 水岸青

2018 German Design Award 德國設計獎 Special Mention獎 / 水岸青

2018 第八屆亞洲設計獎裝飾藝術組優良設計獎 / 水岸青

2019 ICONIC AWARDS:Innovative Architecture 德國標誌性設計獎 / 水岸青

2021 美國 Muse Design Awards 金獎 / 水岸青


本案為水岸宅,室內有一片帶狀沒有切割的窗景,往東為中央山脈,往西可眺望頭前溪與南寮。玄關運用了銀狐大理石作為玄關端景背牆,擺放了屋主的琉璃藝術品,柚木貼皮鞋櫃與隱藏門後面則是收納大型物件的儲藏室。

為了自玄關一覽無遺地眺望水岸,微自然將灰色大理石電視牆高度降低,電視牆上方利用茶鏡包樑,可將河景和綠意反射進室內。電視側牆則是運用自然素材的珪藻土,用鏝刀做出流水紋和圓形時鐘。

餐廳旁的廊道是為了框住窗景而生,此軸線可延伸至主臥室與客廳陽台的南方松平台。緊鄰餐廳的和室,亦為了不阻隔窗景而作為開放式空間,和室旁邊的實木格柵拉門,則可以隨著心情拉動創造不一樣的光影效果。和室的背牆使用了仿清水模的塗料,同樣呈現自然質樸的感覺,並採用鐵件、實木材質的展示層板,可讓屋主展示他收藏的茶壺與雕塑品。

中島為屋主製作輕食、烘焙的主要區域,在背牆上為自然運用了深色系的手刮木地板,富有意境的水墨畫是設計階段即規畫於此處,搭配中島上方鐵件上的垂吊型植栽,是整個家庭的生活重心所在,亦呈現了自然的綠意生活。

Built alongside the river, the residence has great view that the Central Mountain Range is on the eastbound, and the Touqian River and Nanliao Fishery Harbor are on the other. The designer furnishes the entranceway with ariston marbles wall and color-glass artwork. In the same space, both the teak-veneer shoes cabinet and the hidden storage behind wall have become the admirable idea storing household goods.

By furnishing the living room with the lower grey-marble TV wall and the glass, the designer have made the great scenery by riverside more accessible for the family. Furthermore, the designer furnishes the wall with diatomaceous earth, on which the circular clock and curved patterns are made by trowel.

Alongside the dining room, the corridor connects the main bedroom and balcony in the living room. The washitsu ornamented with wooden grilles enlarges the indoor space. In the washitsu, the wall made of by exposed concrete manifests plain and natural atmosphere. Moreover, the display planks decorated by iron works and woods genuinely demonstrate the aesthetic collections of teapots and sculptures.

Equipped with convenient kitchenware, the bar area adorned with dark wood walls, artistic painting and hanging plants presents the pleasant and greenery life style.


案例背景

居住成員:二大人一小孩
裝潢費用:300-350萬
房屋坪數:58坪
房屋位置:竹北市
設計風格:自然療癒風
房屋類型:電梯大樓
房屋狀況:新成屋
空間格局:玄關、客廳、餐廳、廚房、和室、主臥房、次臥室、客房、衛浴x3
主要建材:進口磁磚、鐵件、阿波羅灰大理石、銀狐大理石、KD楓木手刮木地板、KD白橡木手刮木地板、KD柚木鋼刷自然拼、KD白橡木鋼刷實木拼、KD白橡木鋼刷自然拼、富美佳黑雲岩美耐板、硅藻土、仿清水模塗料、馬來柚木實木、南方松、烤漆、茶鏡、進口壁紙