位於新竹縣竹北市的本案,南向環抱著頭前溪,
往東可見中央山脈,往西可眺望頭前溪入海,
一覽無遺的河岸美景是這裡最大的特色,如同西湖般的湖山神韻,
也正是微自然想要在室內保留住最動人的一幅風景。

“水光瀲灩晴方好,山色空濛雨亦奇”這是宋代蘇軾的詩詞,用來描寫杭州西湖的水光山色。位於新竹縣竹北市的本案,南向環抱著頭前溪,往東可見中央山脈,往西可眺望頭前溪入海,一覽無遺的河岸美景是這裡最大的特色,如同西湖般的湖山神韻,也正是微自然想要在室內保留住最動人的一幅風景。

本案的設計概念是以廊道做為貫穿房屋中心的主軸,在廊道上我們應用內斂且沉穩的黑白灰色調,搭配無障礙扶手的線形燈光,隨著空間序列串聯玄關、客廳、廚房、餐廳、書房與臥室時,窗外滿江鬱鬱的風景也隨之變換與流動。

一步入玄關,迎面而來的是挑高的樹景綠化陽台,微自然以白色銀狐薄板磁磚貼覆鞋櫃門片、客浴室隱藏門與玄關牆面,試圖以低調的留白凸顯窗外的河岸美景。玄關與客廳交界的內凹牆面,以深灰色斑駁質感的磁磚作為背景,恰巧且精緻地崁入神明桌。

而為保留河景的連續性,客廳與餐廳之間未設置固定的電視主牆,設計師團隊設置了以紅外線接收器,控制儲藏室機櫃內的視聽設備,並於地板上預留插座與連接線槽,未來客廳可置入移動式的大型電視,靜置時彷彿如藝術畫架,為空間注入濃濃的藝術氛圍。

在廚房空間配置上,考量女主人有熱炒的習慣,同時希望製作輕食與烘焙時能與家人有親密互動,故將熱炒區與中島區以拉門區隔。中島區壁面以同色櫃體與門板整合內嵌式冰箱與電器櫃,中島以單面V字造型檯面界定座位區與工作區。另由於家中有無障礙環境需求,中島旁的廚房、儲藏室與孝親房衛浴均設置智慧型自動門,透過手動感應與防夾裝置,確保使用者的便利性與安全性。

緊鄰餐廳的書房,考量通透性與隔音的需求,屋主委外由專業隔音工程團隊施作。隔音牆採用雙面石膏板、內嵌填充棉工法,玻璃框料部分採用鋼製結構與膠合玻璃,有效降低室內音頻,亦兼顧無轉角柱的整體設計。

“The shimmering ripples delight the eye on sunny days. The dimming hills present a rare view in rainy haze.” This poem was written by Su Shi in the Song Dynasty and used to describe the scenery of the West Lake in Hangzhou. This project is located in Zhubei City, Hsinchu County and embraces the Touqian River to the south. When anyone stands on the balcony, the central mountain range can be seen to the east, and the Touqian River merges into the sea to the west. Having a commanding view of river scenery is the biggest feature here. The charm of lakes and mountains is also the most attractive scenery that the designer wants to keep indoors.

The concept of this project is based on the corridor as the main axis through the center of the house. On the corridor, we apply restrained and calm black, white and gray tones, with lighting with barrier-free handrails. As the space sequence connects the entrance, living room, kitchen, dining room, study room and bedroom, the gorgeous scenery of the river outside the window also changes.

Step into the entrance, oncoming is the balcony planted with tall trees. The shoe cabinet, the hidden door of the guest bathroom and the entrance wall are covered with white stone grain tiles. The designer tries to highlight the river scenery outside the window with low-key blank space. The concave space at the border of the entrance and the living room, with dark gray distressed texture tiles as the background, fits into the altar table.

In order to preserve the continuity of the river view, there is no fixed main TV wall between the living room and the dining room. The designer team set up an infrared receiver to control the audio-visual equipment in the cabinet, and reserved sockets and connecting wire slots on the floor. In the future, a movable TV can be placed in the living room, which looks like an art easel when standing. The living room space is infused with a strong artistic atmosphere.

Considering that the hostess is accustomed to hot stir-frying and she hopes to have interaction with families when making light meals and baking, the hot frying area is separated from the island area by a sliding door. Built-in refrigerators and electrical equipments are integrated with the same color cabinets of the island area. The island uses a single-sided V-shaped table to define the seating area and the work area. Due to the need for barrier-free environment in the home, smart automatic doors are installed in the kitchen, storage room and bathroom of the parent’s room. Through manual induction and anti-pinch device, the designer ensures the convenience and safety of users.

Considering the needs of transparency and sound insulation, the glass frame is made of steel and glued glass, which effectively reduces the indoor audio frequency and also keeps the design without corner columns.


案例背景

居住成員:三大人
裝潢費用:不透露
房屋坪數:75坪
房屋位置:新竹縣竹北市
設計風格:現代風
房屋類型:電梯大樓
房屋狀況:新成屋
空間格局:玄關、客廳、餐廳、廚房、儲藏室、書房、主臥房、更衣室、孝親房、客臥室、衛浴X4
主要建材:進口磁磚、薄板磁磚、藝術漆、後製清水模塗料、鋁框玻璃門片、得利竹炭健康漆、水波紋玻璃、板岩鋸痕自然拼