佔據客廳最大面積的牆面,
是藍綠粉紅漸層壁紙與可調式層架書牆,
層架上的每一個藝術品、每一本書都是男女主人旅行的回憶,
坐在沙發上,啜飲一杯咖啡,
彷彿身處異國的午後。

本案榮獲

2021 義大利 A’Design Award 鐵獎 / 彩色天空

2021 美國 Muse Design Awards 銀獎 / 彩色天空

本案位於新竹市市中心,圓環旁的絕佳區位,近有護城河綠帶環繞、遠可眺望南寮海岸線。在空間規劃上,由於家庭成員不多,微自然將封閉式廚房與客房隔間牆拆除,改為中島廚房與書房,與客廳、玄關形成一寬敞明亮的開放式空間,自窗邊傾瀉的陽光與延伸至海岸線的無限視野,豐富了本案公共區域的景深。

男女主人喜好旅遊、閱讀、探索繽紛的大千世界,故在室內風格的選擇上,微自然以彩色調北歐風格相呼應。一進入玄關,以粉紅色漸層鐵件隔屏與客廳區隔,既保留了玄關的穿透性,又兼具了風水意涵。地板則以藍色與綠色交錯的圖騰六角磚塑造降板落塵區,右側隔間牆面以鏡面擴大了玄關的空間感。

本案客廳沒有配置一般家庭必備的電視主牆,改以投影機與音響取代家庭的視聽需求。而佔據客廳最大面積的牆面,是藍綠粉紅漸層壁紙與可調式層架書牆,層架上的每一個藝術品、每一本書都是男女主人旅行的回憶,坐在沙發上,啜飲一杯咖啡,彷彿身處異國的午後。

改造後的廚房,是家庭生活的重心,微自然以白色簡約的廚具,對比上彩色花磚拼貼的牆面,活潑而溫暖。而延續全室的藍綠色語彙、並對客廳與書房開放的中島,除了提供充足的料理檯面,同時也可兼作家人享用美食的餐桌。

主臥室以紫色調線板衣櫃、淺粉色床頭壁紙,搭配精緻的金色壁燈,以及簡約的北歐設計床頭櫃,淡淡地塑造舒眠的氛圍。

This case where is near the roundabout and surrounded by green belt is located in the center of Hsinchu City. The main design principles of this case is a wide, transparent, and mixed public space. The living room, dining room and entrance space are very small, although the original layout is three rooms and a separate kitchen. The designer kept the master bedroom and guest room and merged the kitchen with a bedroom into the public space.

The Island in the kitchen which is open to the living room and study room is the focal point of whole family life. The entrance space, living room and study room are all around the Island in the kitchen. Each space is separated by non-physical partitions by floor, low wall and grille. Reading, cooking,dinning, and audiovisual activities are independent and blend in with each other. Family members interact more closely when they are in public spaces.

The female homeowner likes to travel and read. She also likes lots of colors. Pink, light blue, light purple, and light green are on her dream lists. After many discussions, the main tone of the house was set to cyan. The designer wants to bring in a touch of pink color tones although in the cool color tones of the whole house. On the main wall of the living room, the designer chose a wallpaper with a gradient of pink to cyan. At the same time, the entrance iron grille is also painted in white to pink gradient color. The gradient color avoids the conflict between warm and cool colors. The harmony and rendering of colors precisely reflect the relationship between human and nature which designer always persists.

The entrance is separated from the living room by a pink gradient iron grille. The design retains the transparent of the hallway, but also has the philosophy of Feng Shui. The entrance expands the sense of space with a mirror. The entrance floor is made of cyan hexagonal tiles to shape the dust area. On the left side of the entrance is a white shoe cabinet, a punch board and shelf boards.

The living room of this case is not equipped with the main TV wall that is necessary for ordinary families. The designer replaced the audiovisual needs of the family with projectors and speakers. The wall that occupies the largest area in the living room is the cyan and pink gradient wallpaper and the adjustable bookshelf. Every work of art and every book on the shelf is a memory of the homeowner’s travels.

The changed kitchen is the focus of family life. The designer uses white and simple kitchenware to contrast the wall with colorful tiles. The Island in the kitchen and the entrance are connected at an oblique angle when the traffic flow is turned by the iron grille. The Island in the kitchen which is open to the living room and study room is provided additional countertops and a dining table for enjoy food.

The study desk slowly leads into the traffic flow at a bevel angle. In addition to avoiding the sharpness of right angles, the study desk also responds the Island in the kitchen with the same oblique angle. There is a lift up dressing table hidden in the desk for the the female homeowner. The windowside couch is also used for storing large objects.

Purple tone closet, light pink wallpaper, delicate golden wall lamp, and simple Nordic design bedside table are created a restful atmosphere of the master bedroom.


案例背景

居住成員:二大人
裝潢費用:不透露
房屋坪數:26坪
房屋位置:新竹市
設計風格:北歐風
房屋類型:電梯大樓
房屋狀況:新成屋
空間格局:玄關、客廳、餐廳、廚房、書房、主臥房、客房、衛浴X2
主要建材:壁紙、鐵件、美耐板、寫真板、明鏡、松木實木、進口花磚、結晶鋼烤門片、線板、烤漆