客廳主牆採簡約設計,以高聳的灰色系石紋磁磚彰顯公共空間挑高的氣勢
落地窗使用百葉簾,將光影的軌跡巧妙融入客廳的一絲靜謐之中
沙發上方利用茶鏡包樑,弱化了45度轉角大樑的壓迫感。

本案位於新竹市中心精華地帶,作為區域性豪宅指標,三面採光係為本案最難能可貴的優勢。由於社區採「蝶翼」形雙拼建築配置,整體格局並不方正,公共區域與私密區域呈現45度角交角,故在空間規畫上,將客廳、餐廳與廚房相互串聯,以寬敞明亮的開放扇形空間削弱轉折處的生硬,鄰接客廳落地窗的扇形露臺亦以綠蔭植栽豐富公共區域的景觀效果。

呼應男主人的科技背景,室內空間以白色與灰色為主基調,局部綴以暖色系木質家具,溫潤整體空間。玄關以白色大理石紋隔屏區隔客廳,既保留了視覺的穿透性,同時又結合了鞋櫃和外出衣櫃的機能。地坪搭配黑白灰三色石紋六角磚,在沉穩中增添一絲俏皮趣味。基於男主人對音響的堅持,客廳主牆採簡約設計,以高聳的灰色系石紋磁磚彰顯公共空間挑高的氣勢,落地窗使用百葉簾,將光影的軌跡巧妙融入客廳的一絲靜謐之中。沙發上方利用茶鏡包樑,弱化了45度轉角大樑的壓迫感。

女主人喜好料理與烘焙,廚房係為屋主全家生活之重心。舊有廚房雖然面積較大,但格局呈現不規則形,利用率不佳,後經設計師巧手調整,將廚房空間縮小讓予新增設的女兒房。在新廚房的兩側牆面則分別配置了電器櫃與流理台,廚房中央設置了圓弧形的中島,除了提供女主人充足的料理檯面,同時也可兼作享用美食的小餐桌。

基於風水考量,走廊底端、懸掛畫作的柚木造型牆面是為主臥室的入口。輕輕推開隱藏門,主臥室的清爽白色調有別於公共空間的灰色調,為屋主提供了輕柔入眠的環境。原有被櫥櫃擋住的主臥室和更衣室採光窗戶,也在此次改造中被回復了,坐在窗邊的臥榻,讓午後的陽光灑落進室內,好好欣賞這轉角的風景。

The case used as a regional luxury apartments is located in the downtown of Hsinchu City. Three sides of the nature light is the most valuable advantage of this case. Due to the building configuration is designed like butterfly wings, the Interior layout is not foursquare and the public area and the private area present a 45 degree angle of intersection. The designer connects the living room, dining room and kitchen to create a wide and bright fan-shaped space. The sector terrace which is near to the living room window also enriches the landscape effect in public areas.

Responding to the technical background of the male owner, white and grey color are chosen to be the main tone and warm wood furniture is decorated partially. The entrance and living room is separated by a white marble shoe cabinet. At the same time, the entrance and the living room also retain the visual penetration. Floor of the entrance is both calm and playful because of black, white and gray stone hexagonal tile.

Based on the male owner's insistence on the audio equipment, the main wall of the living room is designed with simplicity. The gray stone tiles show the high ceiling of the public space. The light and shadow cleverly blend into the peaceful of the living room when the windows use venetian blinds. the designer weakened the pressure of the 45-degree beam above the sofa which is covering with a mirror.

The hostess likes cooking and baking, and the kitchen is the focus of the whole family life. Although the old kitchen has a large area, the layout is irregular and not easy to use. After the designer adjusted, the kitchen space was reduced, and the newly added daughter’ room was enlarged. The walls of the new kitchen are equipped with electrical cabinets and counter. A arc-shaped kitchen island is set in the center of the space to providing as a small dining table.

Based on feng shui considerations, the teak wall which is hanging paintings at the bottom of the corridor is the entrance to the master bedroom. The refreshing white tone of the master bedroom is different from the gray tone of the public space because of a soft sleep environment. The original windows of the master bedroom and dressing room which blocked by the cabinets were also restored during the renovation. Sitting on the couch by the window when the afternoon sun fall into the room, the owner will appreciate the scenery of 45-degree.ng table.


案例背景

居住成員:二大人三小孩
裝潢費用:不透露
房屋坪數:50坪
房屋位置:新竹市
設計風格:現代風
房屋類型:電梯大樓
房屋狀況:中古屋
空間格局:玄關、儲藏室、客廳、餐廳、廚房、主臥房、更衣室、小孩房X3、衛浴X3
主要建材:進口磁磚、AICA彩妝壁板、美耐板、人造石、KD板岩鋸痕自然拼、KD柚木鋼刷自然拚、竹炭健康漆、進口超耐磨木地板