客廳電視主牆以15度V型斜貼梧桐木紋造型,
增添挑高空間的趣味性,
自外推窗撒落的光線,
均勻的佈滿客廳。

此公寓為複合式,樓高四米三,規劃上以機能為優先考量,上層是私人區域,下層為公共區域。基於隱私考量,樓上的空間是主臥室、次臥室與書房;樓下的玄關、客廳與廚房空間則採開放式設計。上下層連結的剪刀狀樓梯位於公寓中央位置、緊鄰挑高客廳空間,樓梯下則配置收納大型物品的儲藏室。客廳電視牆後規劃為獨立更衣室,由於地區氣候潮濕的緣故,此空間整合了乾衣機與熨燙設備。

客廳電視主牆以15度V型斜貼梧桐木紋造型,增添挑高空間的趣味性,自外推窗撒落的光線,均勻的佈滿客廳。沙發背牆選用屋主喜愛的淺藍色,延續到二樓書房外牆,作為引領樓梯動線的暗示元素。

二樓樓梯以沖孔鐵件作為圍欄,可隨意懸掛植物呈現了自然的綠意生活。二樓書房採用大片透明的推拉門設計,拉門收納時可居高臨下與客廳互動,同時提供遠眺的視野;由於二樓樓高較矮,且雙面有主梁,書房以鏡面書櫃擴大空間感。客臥室由於空間較小,也以側掀床的方式應對臨時訪客的居住需求。

The mezzanine apartment which the space function is priority in planning is 4.3 meters high. The upper floor is a private area and the lower floor is a public area. Based on privacy considerations, the upstairs space is the master bedroom, the second bedroom and a study room when the downstairs is a entrance, living room, the kitchen and a storage room. The scissor-shaped staircase which is located in the center of the apartment connected to the upper and lower floors. Under the stairs is a storage room for large items. Behind the TV wall is planned as a separate dressing room and a housekeeping room. Due to the humid climate in Hsinchu city, this space sets the clothes dryer and ironing equipment.

Because of adding to the fun of the high space, the main TV wall of the living room is embossed with a 15 degree V-shaped sloping wood. The light scattered from the bay window is evenly covered with the living room. The light blue color which connects the back wall of the sofa to the outer wall of a study room in the second floor is a suggestive element to lead to upstairs. The light blue is also the client's favorite color which can be seen everywhere in the wholeroom.

The interior presents a natural green life when the plants can be hung freely on the railing of the second floor which is made of punched-plate. One pair of large transparent sliding door are designd in a study room. When the sliding door is stored, a study room can interact with the living room and have a high field of view. Since a study room is low height and has double beams on both sides, the study room enlarges the space with a mirrored bookcase. Due to the limited space, the second bedroom sets the folding beds for the temporary guests' living needs.


案例背景

居住成員:一大人
房屋坪數:25坪
房屋位置:新竹市
設計風格:現代風
房屋類型:電梯大樓
房屋狀況:中古屋
空間格局:玄關、客廳、廚房、主臥房、更衣室、書房、客臥室、衛浴X2
主要建材:進口磁磚、KD梧桐木噴砂實木拼、石紋美耐板、織紋美耐板、火立克美耐板、磁性美耐板、鋁框拉門、茶鏡、鐵件、超耐磨木地板、竹炭健康漆