運用叢林風六角花磚搭配水泥粉光塑造落塵區,
一進門就能感受到清新撲鼻的自然氛圍。
玄關鞋櫃以矩形陣列圓孔加上菱形不規則圓孔的組合,
為室內空間創造不一樣的趣味。

本案榮獲

2021 美國 Muse Design Awards 銀獎 / 自然派‧小日子

2021 義大利 A’Design Award 鐵獎 / 自然派‧小日子
 

本案位於新竹市,為八年中古屋,屋主喜好陽光、綠意與木質元素,因而找上微自然室內裝修設計操刀,希望拆除舊有的榻榻米和室,重新隔為三房的格局,同時將過多收納櫃、阻擋採光的主臥室與更衣室做整體改造。

在入口玄關,微自然運用叢林風六角花磚搭配水泥粉光塑造落塵區,讓主人一進門就能感受到清新撲鼻的自然氛圍。而舊有餐桌位於玄關、客廳與廚房之間通道上,空間窘迫不適久坐,微自然則以冰柱玻璃屏風作為玄關落塵區與餐廳的區隔,兼為餐桌背靠。

而在有限預算下,微自然於本案公共空間大量運用木心板裸板作為櫥櫃主體,不貼皮只上保護漆,呈現木心板的質樸質感。包括玄關鞋櫃以矩形陣列圓孔加上菱形不規則圓孔的組合,為室內空間創造不一樣的趣味。另外,為了滿足書籍與展示品收納,沙發背牆以鐵件與木心板組合成階梯式書架,鐵架上的木盒可以隨意移動更換位置,屋主親手置入一盆盆的綠意植栽與旅遊小物,增添了家的溫度。

在主臥室與更衣室的處理手法上,微自然拆除了舊有櫥櫃,還原三面窗戶與明亮採光,將衣櫃沿著牆邊與電視牆後側配置,梳妝台採用側拉鏡方式,不使用時可將鏡子收納至衣櫃後側,保留最大採光面積。

This apartment is located in Hsinchu City. The original layout is two rooms and a tatami room which is open to the corridor. Too many cabinets in the room make the tatami room, master bedroom and dressing room lack of daylight and oppressive. Because of the screen in the entrance, the traffic flow of the entrance, the dinning room and the kitchen are staggered. There is not enough space for the dining table. The main design principles of this case is daylight, greenery, and wooden elements. The designer hopes to remove the old tatami room and unnecessary storage, and re-separate whole space into three rooms. At the same time, the windows blocked by cabinets are restored and the green plants are placed. With a limited budget, the designer used a large number of lumber core plywood as cabinets with protective paint in the public space. This project presents the rustic texture of the wooden elements.

At the entrance hall, the designer uses jungle-style hexagonal tiles with cement floor to shape the dust-falling area. Let the owner feel the fresh natural atmosphere as soon as they enter the door. In order to improve the traffic flow and uneasiness space, the designer uses a glass screen as the partition between the entrance and the dinning room. After the traffic flow of the entrance is separated from the kitchen, a warm dining corner is formed.

On the lumber core plywood of the shoe cabinet, the designer creates a different geometrical interest for the interior space with the combination of different combinations of punching. In order to satisfy the storage of books and showpieces, there is a stepped bookshelf combined iron frames and wooden boards behind the sofa. The wooden box on the iron frame can be moved and replaced at will. The homeowner personally put in some pots of green plants to increase warm of the home.

In the master bedroom and dressing room, the designer removed the old cabinets, restoring three-sided windows and bright sunlight. Arrange the cabinets along the wall and behind the TV wall, the designer keep the maximum lighting area.


案例背景

居住成員:二大人一小孩
裝潢費用:不透露
房屋坪數:40坪
房屋位置:新竹市
設計風格:日式風
房屋類型:電梯大樓
房屋狀況:新成屋
空間格局:玄關、客廳、餐廳、廚房、主臥房、小孩房、書房、衛浴x2
主要建材:進口磁磚、鋁框拉門、竹炭健康漆、KD白橡木實木拼、超耐磨木地板、布紋美耐板、文化石、後製清水模塗料、鐵件、馬來柚實木