除了眼睛看的到的協調美感,
更能進一步感受到木頭的山形紋理、草本植物的芬芳氣息,
以及窗邊傳來的微微風聲,
同時品嘗著在舌尖上綻放的微甘茶飲。

本案為一住宅規劃設計案,除了動線安排、收納規劃的基本面,設計師在此案的規劃上也非常注重光影、層次、韻律、立體構圖與自然材質的表現,希望在室內空間達到全方位的五感體驗,除了眼睛看的到的協調美感,更能進一步感受到木頭的山形紋理、草本植物的芬芳氣息,以及窗邊傳來的微微風聲,同時品嘗著在舌尖上綻放的微甘茶飲。

玄關入門以黑色石紋窯變磚界定落塵區,藉由鐵件作為內部結構,柚木貼皮格柵鞋櫃懸吊於玄關入口端景,巧妙化解了客廳穿堂煞,鞋櫃上下方的鏤空則可避免玄關封閉感受。

為了讓開放空間極大化,設計師將原有廚房隔間牆拆除,打破傳統中式廚房與餐廳的空間界限,讓餐廚空間與客廳融為一體,除了空間使用者彼此能相互交流外,也大大增加了公共空間的趣味性與變化性。在功能分區上,設計師將水槽與電陶爐集合於中島,電器與收納櫃則彙整於餐廚空間背牆,中島檯面以賽麗石與老柚木實木兩種材質界定了用餐區與烹調工作區,並以吊燈點綴用餐的氛圍,側邊則收納了各式馬克杯。

客廳側邊落地窗旁配置了實木臥榻,天花板則內嵌了散發淡淡香氣的香杉實木,相較於以後製清水模塗抹的沙發背牆,電視牆不加任何雕飾,以白淨牆色烘托室內既靜且謐的氛圍,電視相關播放設備則隱藏於臥榻旁的白色機櫃內,坐臥於此品茶,乃是人生一大樂事。

" Silence " is a residence where is designed for a couple and two children. In addition to the traffic flow and storage planning , the designer pay great attention to the performance of light, shadow, layer, rhythm, three-dimensional composition and natural materials.The designer also hope to achieve a full range of five senses in the indoor space, including sight of coordination, touch of wood grain, smell of plants, sounds of wind, and taste of slightly sweet tea.

At the entrance, the designer defines the dust zone with black tiles. Due to feng shui considerations, the shoe cabinet with teak grill is suspended between the entrance and the living room. The space which is above and below the shoe cabinet is avoided the sense of closure.

In order to maximize the open space, the designer removed the original kitchen compartment wall. Breaking the boundaries between traditional Chinese kitchens and restaurants, the kitchen and the living room become one space. While space users can communicate with each other, there is more fun and variability of public spaces.

On the functional partition, the designer gathered the sink and the electric ceramic stove in kitchen island while storage cabinets are integrated into the kitchen wall. The two materials of silestone and old teak define the dining area and cooking work area. The pendant decorates the atmosphere of the kitchen island.

The couch is arranged next to French window of the living room. The ceiling above the couch is embedded with Fragrant fir. While the sofa wall is made of cement, The TV wall of the living room is pure white wall. The indoor atmosphere is very silence.

 


案例背景

居住成員:二大人二小孩
裝潢費用:100-200萬
房屋坪數:25坪
房屋位置:新竹市
設計風格:現代風
房屋類型:電梯大樓
房屋狀況:新成屋
空間格局:玄關、客廳、餐廳、廚房、主臥房、小孩房x2、衛浴x2
主要建材:進口磁磚、KD柚木實木拼、KD白橡木實木拼、霧面奈米智慧材、賽麗石、印度黑花崗岩、黑色美耐板、柚木實木、香杉實木、鐵件、後製清水模、超耐磨木地板