書桌旁的消光黑黑板漆,耳邊響起的是滴答滴答的粉筆時鐘,
草綠色地毯襯著中性沙發,
窗邊龍血樹的姿態搖曳,讓人優游於草原般的清新氛圍中。

本案為十年中古屋,採光條件極佳,但原屋主的舊式裝潢除了走深木色調,更將玄關、廚房、書房分開圍塑,滿滿的收納櫃讓整個室內公共空間呈現狹小、昏暗的感受。

屋主夫妻於是找上微自然設計團隊操刀,取消了廚房與書房的隔間,讓溫暖的自然光能進入公共空間裡,並運用白色與淺木色調,將收納櫃體集中在書房後側,同時於玄關旁巧妙設置了儲藏間,滿足收納功能之外,更讓廚房流理台及電器櫃結合的半開放餐廚空間,與開闊的客廳、書房產生對話與交流。

格子分割的廚房隔屏,有意識地遮蔽了鍋碗瓢坪的凌亂,同六角花磚地坪一同界定了餐廚空間的領域。單寧布紋打造的書房矮牆,無疑是整個公共空間裡最出色的一抹藍,書桌旁的消光黑黑板漆,耳邊響起的是滴答滴答的粉筆時鐘,草綠色地毯襯著中性沙發,窗邊龍血樹的姿態搖曳,讓人優游於草原般的清新氛圍中。

客廳最大面積的電視牆,微自然以不規則的白色石紋磁磚貼覆,與珪藻土的玄關壁面、拓採岩的儲藏室壁面,都象徵著自然材料的引入,讓室內帶著些微粗曠色彩。

"Nature light" is a residence where has excellent lighting conditions. However, the wall indoors separates the entrance, living room, kitchen, and study room. And the original old-style decoration is dark wood color. The excessive storage cabinet makes the overall indoor public space appear small and dark. In order to improve the original dilemma, the designer defines the front public domain as an open space.

For the purpose of maximizing the open space, the functional partitions of the living room, kitchen, dining room and study room are not separated by solid walls. Every space users can interact with each other. Communication of space increases the fun and variability. Light wood texture and white color are chosen to be the main tone in this case where warm natural light sprinkled around the public space.

A storage room which is decorated with slicestone is placed next to the entrance. The shoe cabinet is attached with a full-length mirror to extend the visual axis of the entrance. The atmosphere of the narrow entrance is much lively because of the irregularly arranged wooden hooks and curve pattern of the diatomaceous earth. The white stone tile TV wall and the beveled shape of the Sycamore wood cabinet become the focus of the living room. The use of slicestone, diatomaceous earth, and white stone tiles symbolizes the designer's desire to introduce indoor spaces into natural materials.

The lattice-divided kitchen screen and the hexagonal tiles on the floor define the area of the kitchen space. The designers hope that the owner can enjoy their cooking, delicious food, or any other wonderful moment to each other in the public space.
 


案例背景

居住成員:二大人
裝潢費用:100-200萬
房屋坪數:30坪
房屋位置:新竹市
設計風格:北歐風
房屋類型:電梯大樓
房屋狀況:中古屋
空間格局:玄關、客廳、餐廳、廚房、主臥房、小孩房、客房、書房、儲藏室、衛浴x2
主要建材:進口磁磚、黑板漆、拓採岩、KD梧桐木噴砂實木拼、珪藻土、單寧梭織美耐板、賽麗石、火立克一級耐燃美耐板、結晶鋼烤門板、鋁框門、竹炭健康漆、超耐磨木地板、明鏡