不只從家庭生活出發,
在有限空間內滿足小宅機能,也將寵物躲藏、孩童跑跳與塗鴉的需求一併考量進去。

本案為新竹市的新成屋,在交屋前已客變退掉全室地磚與廚房廚具。由於居住的成員除了夫妻與兩位年幼的稚齡孩童,還包括了一隻貓,因此微自然在設計上,不只從家庭生活出發,在有限空間內滿足小宅機能,也將寵物躲藏、孩童跑跳與塗鴉的需求一併考量進去。

室內前半部為開放式公共空間,玄關入門可見大片落地鏡延伸視覺軸線,跳色拼接磚鋪陳出活潑的氛圍與趣味性。空間佈局上以天花橫樑為軸線,切分餐廳與客廳分區及中軸動線,樑上貼飾明鏡增加變化性。客廳後方矮隔牆區隔出抬升的木質調書房空間。。

整體以淺色木質與白色做為空間基調,白橡木拼接與淺灰色石紋磚電視牆立定立面。書房後方柚木色書櫃以不規則矩陣陳列,成為空間端景牆。低調色彩譜寫公領域的清新自然。

一側保留大面開窗,並於窗邊臥榻內設計貓砂抽拉盤,貓砂盆與貓窩之間設計了連通道,讓貓能夠自由地在其間穿梭。孩童與動物在自然採光下歡樂洋溢滿室。

" Innocence" is a residence where is designed for a couple, two children and one pet cat. Designers meet a variety of functions starting from the needs of families in the limited space. In addition to the living room, the dining room, the main bedroom, and the second bedroom, it is also putted in nine partitions such as the couch, the study room, the storage room, and the guest bedroom. Finally, a pet cat hidden cave and children's playing and graffiti needs are included in the design considerations. This functional aesthetic house is actually in keeping with the name of " innocence ".

The public area which is in front of the residence is open space. A large floor to ceiling mirror can be seen in the entrance because of extending the visual axis. On the floor, the color-changing tiles create a lively and funny atmosphere. The restaurant ,the living room and the corridor are different partitions when the ceiling beam is used as the axis in the spatial layout. The mirror is attached to the beam according to increase the variability of space. The raised wooden study room is separated by the lower wall in the back of the living room.

Light wood texture and white color are chosen to be the main tone in this case. Splicing white ash and TV walls which made by light gray stone tile set the main facade of the open space. The oak bookcase which is arranged in several irregular matrix boxes becomes a end scenery of the study room. Low-key colors express the fresh nature of the public domain.

On one side of the living room, the large-faced window is kept when the cat litter tray is designed in the couch beside windows. Between the cat litter tray and the cat bed is a free passageway for pet. Children and animals have much fun in natural light.


案例背景

居住成員:二大人
裝潢費用:150-200萬
房屋坪數:32坪
房屋位置:新北市
設計風格:北歐風
房屋類型:電梯大樓
房屋狀況:新成屋
空間格局:玄關、客廳、餐廳、廚房、主臥房、琴房、衛浴x1
主要建材:進口磁磚、鐵件、KD柚木鋼刷自然拼、KD梧桐木噴砂實木拼、鋁框拉門、竹炭健康漆、仿清水模塗料、烤漆、茶鏡、茶玻、超耐磨木地板