木質紋理創建自然質地、色彩的明快與沉靜帶動場域氣氛、多處植物的擺置展現空間的生命力。
以現代手法結合日式語彙,呈現出「日出東方」的實質內涵。

此案為一住宅規劃設計案,前方公領域為開放式空間,私領域在格局上將四房變更為三房,除了主臥及次臥外,營造一抬升的典雅和室書房。釋放出來的空間除了加深客廳範圍,擴大主臥使其備有更衣室,同時讓次臥內部設置開放式書房。空間規劃上以機能為優先考量,輔以清新日式風格設計,清麗寫意。

室內空間藉由木質地板將暖色調引入全室,客廳主牆以清水模質地呼應寧靜愜意,窗邊臥榻除了享受自然光,更滿足收納功能。其中崁了大型盆栽與茶盤,自然馨香漫溢全室。沙發座後方預留了擺置鋼琴與書櫃的空間,滿足愛好音樂及閱讀的屋主。橫樑切分了公領域的兩空間,更保留貫穿全室的主要動線,廊道的兩端擺置明麗的日式畫作與內崁牆面設置日式花藝,相互輝映。左側餐廚空間簡單雅致,以紅色文化石鋪設端景磚牆,一抹紅打亮聚餐時光。

沿著廊道的柚木色天花前行,兩側掛置許多畫作,來到空間抬升的和式書房,以木質格柵作為空間隔屏,若隱若現的光影恰恰增添了"走廊即藝廊"的美感。內部以榻榻米呈現坐臥區,並置入木質書櫃,不同於客廳的明快,沉靜的色彩塑造了日式書房典雅又寧靜的氛圍。

木質紋理創建自然質地、色彩的明快與沉靜帶動場域氣氛、多處植物的擺置展現空間的生命力。以現代手法結合日式語彙,呈現出「日出東方」的實質內涵。

The public area in front of the residence is open space. In the private area, the designer has changed the floor plan from four bedrooms to three bedrooms. In addition to the master bedroom and the second bedroom, the designer also created an elegant washitsu which is raised a few steps. While the space released, the owners have more deeper living room, and a new dressing room belonged to the master bedroom. Space function is given first priority in this residence which is designed in fresh Japanese style.

The indoor space pull in warm colors through the wooden floor. The TV wall of the living room made by exposed concrete responds the calmness atmosphere. The couch besides windows is full of the natural light and the storage function. Large potted plants and tea trays are embeded on the couch. Behind the sofa seat, there is reserved space for the piano and bookcase where the owners enjoy lovely music and reading.

The beam separates the two spaces in the public area, and shows the corridor through the whole rooms. The dining space on the left side is simple and elegant. The owners enjoy their meal under a bright "sunrising" wall which is made by the red cast stone and used to be a visual focus.

Along the corridor of the teak texture ceiling, there are many commemorative calendar pages hanging on both sides of the wall. At the end of the corridor is a washitsu with tatami on the floor which is raised a few steps. The washitsu ornamented with wooden grilles enlarges the indoor space. The looming light and shadow adds the beauty of the corridor. Unlike the bright living room, the calm colors create the elegant and tranquil atmosphere of the Japanese-style washitsu.

The vitality of the space comes from wooden texture, bright colors, quietly atmosphere ,and various plants indoors. Combining Japanese pattern with modern lifestyle, a clearly structured residential experience that has been presented the essence of "sunrising".

 


案例背景

居住成員:二大人一小孩
裝潢費用:150-200萬
房屋坪數:40坪
房屋位置:新竹市
設計風格:日式風
房屋類型:電梯大樓
房屋狀況:新成屋
空間格局:玄關、客廳、餐廳、廚房、主臥房、小孩房、書房、衛浴x2
主要建材:進口磁磚、鋁框拉門、竹炭健康漆、KD白橡木實木拼、超耐磨木地板、布紋美耐板、文化石、後製清水模塗料、鐵件、馬來柚實木