我們將街屋前半部作為通透感的大客廳,讓行動不便的媽媽仍能面對熙來攘往的大街,
街屋後半部以拉門為分界,將原有的餐廚、衛浴空間整併為孝親房、無障礙浴室與小廚房,
同時將走廊與樓梯前通道加寬,作為看護協助母親著衣的空間。

本案位於新竹縣關西鎮,為三十年舊式透天街屋,早期一樓店面作為理髮廳養育一家大小,是媽媽與客人、鄰居的交誼空間,即使理髮廳早已停業,全家仍有非常深的記憶與感情。兄弟成年後已陸續搬出舊宅,但近幾年母親生病行動不便後,兄弟仨萌生改造舊宅的想法,將母親的臥室空間由二樓挪至一樓,並設置無障礙衛浴。

本案的設計主軸我們將街屋前半部作為通透感的大客廳,讓行動不便的媽媽仍能面對熙來攘往的大街,開心的與鄰居寒暄聊天。街屋後半部以拉門為分界,將原有的餐廚、衛浴空間整併為孝親房、無障礙浴室與小廚房,同時將走廊與樓梯前通道加寬,作為看護協助母親著衣的空間。

一樓落地門內縮於抿石子騎樓地坪內,微自然應用新式氣密鋁窗復刻了傳統街屋格子門的語彙,刻意降低鋁窗檯度,透明大片玻璃讓媽媽隨時可以觀察路上的動態,老鄰居們也可無拘束的跨入客廳分享生活大小事。早年的理髮廳生涯,媽媽仍保留有坐著低頭沖水洗髮的習慣,本次改造也以復古的白色馬賽克牆,融入簡約的格子語彙、奶茶色調的客廳電視牆,人造石水槽檯面與木紋跨腳檯座皆以媽媽慣用的高度設計,圓形鏡面增添了一點時尚味。所有客廳座椅均尊重媽媽的使用習慣並沿用舊有家具。

以洗頭區為界,微自然以清水模隔屏與木紋的置頂拉門,分隔出街屋後半段的私人生活空間。樓梯上白色烤漆鐵網隔屏與兩側的扶手,是兼具視覺效果與安全的考量。樓梯下方的抽拉櫃為收納衣物之用,方便看護幫忙媽媽拿取衣物與著衣。房屋後段為小型廚房,一邊為熱炒區,一邊為整合冰箱、飲水機、電鍋等電器區,以石紋塑膠地板區隔空間。

關於無障礙環境部分,一樓全室地坪皆為同樣高度。走廊寬度為113公分,方便輪椅通過,並設計一字形扶手作為復健場地。無障礙浴室門下不設置門檻,以長形地排替代避免水流外溢。浴室內皆按照無障礙設計規範設置扶手。

This case which is located in Guanxi Town is a 30-year-old town house. In the early days, the storefront was used as a barber shop to raise whole family and a social space for the hostess and neighbors. Even though the barber shop has been closed long time ago, the whole family still has deep memories. The sons have moved out when they are adults. In recent years, after the hostess became ill and limited mobility, the sons have the idea of renovating the old house and set up an accessible restroom.

The main concept is a large transparent living room which is in the front half of the town house. The hostess with limited mobility can still face the busy street and chat with neighbors. The back half of the town house is divided by sliding doors. The original big kitchen and bathroom spaces are modified into a parents' bedroom, an accessible restroom and a small kitchen. At the same time, the corridor in front of the stairs are widened to serve as a space for the hostess to change clothes.

The designer uses aluminum doors which are setback in the close lightly pebble floor of the arcade to reproduce the lattice doors of traditional townhouses. The large transparent glass allows the hostess to observe the movement on the road at any time. Old neighbors can also enter the living room without restraint to share life matters.

In the early years of the hostess career in the barbershop, she still retained the habit of sitting down and washing her hair. In this renovation, the sink combined with retro white mosaic wall is also integrated into the simple lattice TV wall in milk tea tones. The artificial stone sink and foot stool are both designed at the height used by the hostess. All furniture of the living room are old which is used by the hostess.

Behind the artificial stone sink, the designer uses the cement wall and a wood sliding door to separate the private living space of the townhouse. Considering visual effects and safety, white iron mesh screens and handrails on both sides are set on the stairs. The cabinet under the stairs is convenient for nurses to help the hostess pick up clothes. The back section of the townhouse is a small kitchen with the stone texture floor. One side in the kitchen is the stir-fry area, and the other side is the cabinet of a refrigerator, water dispensers, electric pot and other electrical appliances.

In order to create a barrier-free environment, all rooms including bathroom on the first floor have the same floor height. The width of the corridor is designed for wheelchairs to pass through and the straight handrails in the corridor are used for rehabilitation. The barrier-free bathroom replaces the threshold with stainless steel drainage to avoid water overflow. Handrails are installed in the bathroom in keeping with “Design Specifications of Accessible and Usable Buildings and Facilities”.


案例背景

居住成員:三大人
裝潢費用:不透漏
房屋坪數:單層25坪
房屋位置:新竹縣
設計風格:日式風
房屋類型:電梯大樓
房屋狀況:新成屋
空間格局:客廳、廚房、孝親房、走廊、樓梯、無障礙衛浴
主要建材:寫真板、烤漆、塑膠地板、系統板、人造石、進口磁磚、鐵件、後製清水模塗料、烤漆玻璃、明鏡