一進入玄關,以進口粉色系六角磚鋪貼落塵區,
客廳電視旁收納櫃以隔柵與斜角造型,
平緩引入玄關動線進入公共空間。

本案位於新竹市,微自然係從客變階段即開始介入。原始格局客廳與主臥室均面向林蔭大道,另外兩間臥室面對金山面公園,雙面採光與景觀良好。由於屋主夫妻希望一進門有開闊的公共空間與視野,於是設計師將主臥室變更至面對自然生態公園的臥室,將主浴室與客浴室交換,原主臥室隔間牆移除、變更為開放式書房,讓客廳、餐廳與書房相互串聯、公共空間極大化,也避免了原有三房格局的壓迫感。

一進入玄關,以進口粉色系六角磚鋪貼落塵區,牆面以茶鏡隱藏電箱門片,並運用造型掛勾讓屋主置放外出衣物與配件。客廳電視旁收納櫃以隔柵與斜角造型,平緩引入玄關動線進入公共空間。

客廳主牆使用白色系銀狐大理石,客廳窗邊刻意架高地板延伸至書房,窗邊廊道領域為喝茶、休憩、伸展、閱讀、運動等多功能,滿足多元生活需求,成為屋主回家後最喜歡的小角落。

斜角藝術漆矮牆作為沙發後靠,與沙發上方茶鏡包樑共同界定了書房的領域。書房背牆則塑造了開放式書架,隔柵拉門後方隱藏著小間客房,磁性黑板拉門後方隱藏著客衛浴空間。主臥室以女屋主喜愛的粉紫色作為主色調,格柵元素化妝台呼應了從客廳至書房的一貫元素。

另本案位於科學園區交通要道旁,為避免汙濁空氣,微自然亦替屋主整合了全熱交換機、空氣清淨機、吊隱式冷氣,以及隱藏式除濕機等設備,置放於公共區域的天花板上,所有中央控制面板皆擺放於走廊方便操作。

This case is located in Hsinchu City, and the designer started to get involved from the stage of pre-sale housing modifications. The original layout of the living room and the master bedroom are facing the boulevard, and the other two bedrooms are facing Jinshanmian Park. Since the owner and his wife wanted to have a wide public space and vision, the designer changed the master bedroom to a guest bedroom facing the park. The partition wall of the original master bedroom was removed and the space is changed to an open study room. The designer connects the living room, dining room and study room to each other, in order to maximize the public space and avoid the oppression of the original three-bedroom layout.

The entrance is paved with pink hexagonal tiles to create a dust area. A mirror is used to hide the distribution box on the wall, and a hook is used to allow the homeowner to put out clothes and accessories. The cabinet next to the TV wall which is used a grille and an oblique angle gently introduces the traffic flow of the entrance into the public space.

The main TV wall of the living room uses white marble. The raised floor which forming a corridor of light and shadow by the window of the living room extends to the study room. The corridor has multiple functions such as brewing tea, resting, stretching, reading, and exercising.

The low wall with artistic coating which is behind the sofa and the beam coverd by mirror defines the study area. The back wall of the study room combines open bookshelves, grille sliding doors and blackboard sliding doors. A small guest room is hidden behind the grille sliding door, and a guest bathroom space is hidden behind the magnetic blackboard sliding door. The main color of the master bedroom is light purple, which is the favorite of the hostess. The grille of the dressing table responds the usual elements of the living room and study room.

This case is located beside the main traffic road in the Science Park. In order to avoid polluted air, the designer also placed all equipment on the ceiling including a all heat exchanger, air purifier, dehumidifier, and hidden air-conditioning. All control panels are placed in the corridor for easy operation.


案例背景

居住成員:二大人
裝潢費用:150-200萬
房屋坪數:30坪
房屋位置:新竹市
設計風格:北歐風
房屋類型:電梯大樓
房屋狀況:新成屋
空間格局:玄關、客廳、餐廳、廚房、主臥房、小孩房、書房、衛浴X2
主要建材:進口磁磚、大理石、美耐板、寫真板、進口超耐磨木地板、茶鏡、得利竹炭健康漆、藝術漆